Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΜΙΦΝΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΙΦΝΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ME COVID-19, ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2023-24

 

 

 

Οι οδηγίες από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας (αναρταίες στο διαδίκτυο): https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/neo_monodynamo_epikairopoiimeno_emvolio_kata_tis_covid-19.pdf και

https://pfs.gr/wp-content/uploads/2023/10/Οδηγίες-για-την-Εποχική-Γρίπη-2023-2024-–-Αντιγριπικός-Εμβολιασμός.pdf) και

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-enhlikwn/11251-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn-2023

αναφέρουν ότι:

  • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της COVID-19 για την περίοδο 2023-2024 θα γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο mRNA εμβόλιο (Comirnaty, Monovalent XBB1.5, BioNTech/Pfizer) που έχει παραλάβει η χώρα μας.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο mRNA εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 σε:
  • Ενήλικες > 60 ετών
  • Άτομα 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα & καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • Γυναίκες εγκυμονούσες
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο mRNA εμβόλιο XBB.1.5 για τη χρονική περίοδο 2023- 2024 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.
  • Η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.
  • Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται 3 δόσεις του μονοδύναμου επικαιροποιημένου mRNA εμβολίου XBB.1.5 ως βασικός εμβολιασμός.
  • Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν προηγουμένως μερικώς εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση αντίστοιχα του μονοδύναμου επικαιροποιημένου mRNA εμβολίου XBB.1.5, ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.
  • Σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν εμβολιασμό με 3 ή περισσότερες δόσεις χορηγείται μία δόση του μονοδύναμου επικαιροποιημένου mRNA εμβολίου XBB.1.5. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Εάν χορηγηθεί επιπλέον δόση, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό.
  • To μονοδύναμο επικαιροποιημένο mRNA εμβόλιο XBB.1.5 μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.
  • Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης QIV-HD [τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης - Efluelda (Vianex)] και aQIV [τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό MF59 - Fluad Tetra (Sequirus)], επισημαίνεται πως έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Έχουν ικανοποιητικό profile ασφάλειας και παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.
  • Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «emvolio.gov.gr» ή σε οποιοδήποτε φαρμακείο είτε για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 είτε για τον ιό της γρίπης.
  • Εμβολιασμός έναντι πνευμονιόκοκκου:
  • σε άτομα ηλικίας 18 ως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα & ανοσοκαταστολή*
    • χωρίς παρελθόντα εμβολιασμό: πρέπει να διενεργείται μια δόση του συζευγμένου εμβολίου PCV20 [Apexxnar (Pfizer)]. Μετά τον εμβολιασμό́ με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση του εμβολίου PPSV23 [Pneumo-23  (Vianex)/ Pneumovax-23 (Merck Sharp & Dohme)].
    • που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 [Prevenar (Pfizer)] και PPSV23 συνιστάται να ακολουθήσει μια δόση PCV20 τουλάχιστον 5 έτη μετά την τελευταία δόση πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.
  • σε ενήλικες ≥65 ετών 
    • συνιστάται η διενέργεια μιας δόσης PCV20. Μετά τον εμβολιασμό με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει εμβολιασμός με PPSV23.
    • που έχουν εμβολιαστεί μόνο με το PCV13, συνιστάται να λάβουν μια δόση PCV20 τουλάχιστον ένα χρόνο μετά για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του πνευμονιόκοκκου.
    • που έχουν εμβολιαστεί με το PPSV23, συνιστάται να λάβουν μια δόση PCV20 τουλάχιστον ένα χρόνο μετά για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του πνευμονιόκοκκου
    • που έχουν εμβολιαστεί και με το PCV13 και με το PPSV23, δεν συνιστάται να εμβολιαστούν και με το PCV20.

Η ΕΟΜΙΦΝΕ συντάσσεται με τις οδηγίες του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των ειδικών επί θεμάτων εμβολιασμού της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και του προγράμματος εμβολιασμών, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και επαρκή προστασία των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) καθώς και των Υγειονομικών Ιατρών που ασχολούνται με αυτά.

Τέλος, επισημαίνεται στους ασθενείς μας με ΙΦΝΕ πως για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό τους ιστορικό να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους.

 

*Καταστάσεις ανοσοκαταστολής: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών)