Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ και ιδίως όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή,  βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο συμπωματικής αναζωπύρωσης της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια ιογενής νόσος που προκαλείται από τον varicella zoster virus (VZV). Η πρώτη λοίμωξη από αυτόν τον ιό συμβαίνει συνήθως σε παιδική/εφηβική ηλικία και προκαλεί τη γνωστή ανεμευλογιά. Στη συνέχεια, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί μελλοντικά να αναζωπυρωθεί και να προκαλέσει τη νόσο του έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται σαν επώδυνο φυσαλιδώδες εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές.

Το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης καθώς και μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων και της μεθερπητικής νευραλγίας σε περίπτωση έξαρσης.

Βάσει του επικαιροποιημένου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023 που αφορά την στρατηγική εμβολιασμών και την πρόληψη λοιμώξεων έναντι του έρπητα ζωστήρα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια, το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

 

  • Tο εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL, Zostavax®) χορηγείται ενδομυϊκά σε μια δόση και αποζημιώνεται:
  1. Σε ενήλικες ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα.
  2. Σε άτομα που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (συστήνεται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της αγωγής).

 

  • Το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV, Shingrix®) χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 2 μηνών (το μεσοδιάστημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες) και αποζημιώνεται με κωδικό ICD-10: D80/84.8:
  1. Σε άτομα ηλικίας 60-75 ετών με ανοσοκαταστολή* ,
  2. Σε άτομα ηλικίας 18-59 ετών με ανοσοκαταστολή*, που έχουν εκδηλώσει δύο ή περισσότερα επεισόδια έρπητα ζωστήρα. Ο εμβολιασμός συστήνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία νόσηση.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι άτομα που δεν είχαν στο παρελθόν επιβεβαιωμένη νόσηση από ανεμευλογιά (ερώτηση στον ασθενή ή ποιοτική μέτρηση αντισωμάτων VZV IgG), μπορούν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της ανεμευλογιάς (Varivax®), το οποίο περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό (επομένως ΔΕΝ συστήνεται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα) και χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται ένα μήνα πριν την έναρξη  ανοσοκατασταλτικής αγωγής. .

Η ΕΟΜΙΦΝΕ συντάσσεται με τις οδηγίες του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των ειδικών επί θεμάτων εμβολιασμού της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και του προγράμματος εμβολιασμών, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και επαρκή προστασία των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) καθώς και των ιατρών που ασχολούνται με αυτά. 

Τέλος, επισημαίνεται στους ασθενείς μας με ΙΦΝΕ πως για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό τους ιστορικό θα πρέπει να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους.

*Καταστάσεις ανοσοκαταστολής: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών)

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-enhlikwn/11251-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn-2023